Παγγαίο

Αφιέρωμα στην Ελληνική Αεροπορία

Επετειακή εκδήλωση διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μουσθένης

Σύλλογος Μουσθένης Όταν σκέφτεται κανείς την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο, σχεδόν αναπόφευκτα το μυαλό του πάει κυρίως στην ηρωική δράση του Ελληνικού Στρατού Ξηράς στα βουνά της Πίνδου και της Αλβανίας, που σήμανε την πρώτη μεγάλη νίκη των δυνάμεων των Συμμάχων επί του Άξονα. Ο σκληρός αγώνας των Ελλήνων στρατιωτών υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, αντιμετωπίζοντας δυνάμεις που φάνταζαν τρομακτικά υπέρτερες, προκάλεσε αίσθηση και θαυμασμό ανά τον κόσμο, μεταξύ φίλων και εχθρών. Ο αγώνας του συνταγματάρχη Δαβάκη, ο θάνατος του Αλέξανδρου Διάκου, η απόκρουση της Εαρινής Επίθεσης, το Ύψωμα 731 (οι «Θερμοπύλες του 1941», οι οποίες όμως δεν έπεσαν ποτέ) και άλλα μεγάλα «κεφάλαια» της σύγκρουσης, όπως η δράση των ελληνικών υποβρυχίων («Παπανικολής», «Πρωτεύς», «Νηρεύς», «Γλαύκος», «Κατσώνης», «Τρίτων») ή ο επανάπλους του αντιτορπιλικού «Αδρίας» αποτελούν σημαντικότατες σελίδες της ελληνικής στρατιωτικής ιστορίας, συνθέτοντας το ψηφιδωτό της ελληνικής συμμετοχής στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μεταξύ αυτών υπάρχει ένα ιδιαίτερα μεγάλης σημασίας κεφάλαιο, το οποίο φαντάζει ιδιαίτερα «παραγκωνισμένο»: Ο λόγος για τη δράση της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο και τη Γερμανική Εισβολή, και η μετέπειτα «αναγέννησή» της στη Μέση Ανατολή. Αντιμετωπίζοντας την πανίσχυρη Regia Aeronautica του Μουσολίνι, η ΕΒΑ διέθετε περιορισμένο αριθμό σκαφών, που σε πολλές περιπτώσεις ήταν παλαιότερης τεχνολογίας. Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε τους Έλληνες πιλότους να γράψουν τη δική τους ιστορία στους ελληνικούς ουρανούς, προστατεύοντάς τους από τον εισβολέα και επιτυγχάνοντας κατορθώματα αντάξια αυτών των συναδέλφων τους στον Στρατό και το Ναυτικό.

Στην ελληνική αεροπορία και στα κατορθώματα της , ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση που διοργάνωσε ανήμερα της 28ης  Οκτωβρίου,  ο Πολιτιστικός Επιμορφωτικός  Σύλλογος Μουσθένης «ΤΟ ΠΑΓΓΑΙΟ»,  στην αίθουσα του Λαογραφικού Μουσείου.

Την επιμέλεια των κειμένων και την αφήγηση είχε η φιλόλογος Ιωάννα Ρωμανού- Ανδρέογλου, η οποία παρουσίασε  στοιχεία τόσο για την κατανομή του αεροπορικού δυναμικού που διέθετε η Ελλάδα σε σχέση με την Ιταλία, όσο και για τις μάχες που ακολούθησαν μέσα από πραγματικές  αφηγήσεις.

Παράλληλα είχε προβολή εικόνων, ενώ μουσικά την εκδήλωση «έντυσε» στο πιάνο ο Γιάννης Κανάκης και στο τραγούδι η Μαριάννα Κεσόγλου.

syllogos-mousthenis-2

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button