Πλώρη για την ανάπτυξη του Γεωθερμικού Πεδίου Ακροποτάμου

Κατέθεσε επενδυτική πρόταση ο Δήμος Παγγαίου
Ο Δήμος Παγγαίου μέσω της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Άρδευσης Παγγαίου, κατέθεσε χθες, Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017, ολοκληρωμένο φάκελο επενδυτικής πρότασης ανταποκρινόμενος στην υπ. αριθμ. οικ. 6588/7-4-2017 πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή δεσμευτικών επενδυτικών προτάσεων για την εκμίσθωση του δικαιώματος διαχείρισης του Βεβαιωμένου Γεωθερμικού Πεδίου Χαμηλής Θερμοκρασίας Ακροποτάμου, Δήμου Παγγαίου, Π.Ε. Καβάλας, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης.
Αναγνωρίζοντας τη σημασία της ενεργειακής μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, λαμβάνει πρωτοβουλία για την εκμετάλλευση του Γ/Π Ακροποτάμου, με απώτερο στόχο την έναρξη της αξιοποίησης αυτής της ιδιαίτερα σημαντικής τοπικής Ανανεώσιμης Πηγής Ενέργειας, μέσω της κατασκευής υποδομών άντλησης και τηλεθέρμανσης. Η αξιοποίηση της διαθέσιμης γεωθερμικής ενέργειας στοχεύει στην μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων με στόχο την ισόρροπη ανάπτυξη, την μεγιστοποίηση του αντίκτυπου στην τοπική κοινωνία και την υλοποίηση ενός υγιούς και βιώσιμου αναπτυξιακού έργου.
Οι εφαρμογές αξιοποίησης του Γ/Π Ακροποτάμου εντοπίζονται στον πρωτογενή τομέα με την δυνατότητα ανάπτυξης θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων και την θέρμανση καλλιεργειών εδάφους, στον δευτερογενή τομέα με την παροχή θερμικής ενέργειας σε μεταποιητικές μονάδες και στον τριτογενή τομέα με την κάλυψη των θερμικών ή/και ψυκτικών φορτίων ξενοδοχειακών μονάδων, θερμαλιστικών μονάδων και λοιπών τουριστικών καταλυμάτων και στον οικιακό τομέα, με την τηλεθέρμανση κατοικιών.
Τα χαρακτηριστικά του Γεωθερμικού Πεδίου Ακροποτάμου
Το πεδίο βρίσκεται στο ομώνυμο ακρωτήριο δυτικά της πόλης της Καβάλας. Στην περιοχή έχει εντοπιστεί γεωθερμικό πεδίο χαμηλών θερμοκρασιών (45ο – 90ο C) σε βάθη μεταξύ 185 και 515 μέτρων. Τα στοιχεία από τη μελέτη αυτού του πεδίου, υποστηρίζουν την πιθανότητα τροφοδοσίας του από βαθύτερο γεωθερμικό ταμιευτήρα υψηλότερης θερμοκρασίας.
Η περιοχή είναι διασυνδεδεμένη με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ενέργειας. Το δυναμικό ηλεκτροπαραγωγής εκτιμάται σε 4-10 MWe εγκατεστημένης ισχύος και 80-200 MWth θερμικής ενέργειας. Η τεχνολογία που προσφέρεται είναι αυτή του δυαδικού κύκλου τύπου ORC ή Kalina.
Το νερό ως παραπροϊόν έχει συνήθως θερμοκρασία μεταξύ 70-80ο C και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άλλες θερμικές χρήσεις, όπως θέρμανση οικιών, θερμοκήπια, ιχθυοκαλλιέργειες, κ.α. αυξάνοντας το όφελος από τη Γεωθερμία. Δηλαδή, στην περίπτωση αυτή έχουμε Συνδυασμένη Παραγωγή Θερμότητας και Ηλεκτρισμού.