ΑγροτικάΠαγγαίο

Σε άνθηση η μελισσοκομία στο Δήμο Παγγαίου

Θεόδωρος Τσαβδαρίδης: «ο αριθμός των μελισσοκόμων αυξάνεται συνεχώς»

 Γνωστή από την προϊστορία ακόμη του ανθρώπου, η μελισσοκομία συναντάται στην αρχαιότητα οργανωμένη, όπως διαβάζουμε στα κείμενα του Αριστοτέλη. Σήμερα στην Ελλάδα, υπάρχουν περισσότεροι από 60 σύλλογοι μελισσοκομίας ενωμένοι στην Ομοσπονδία Μελισσοκόμων Συλλόγων Ελλάδας.

Τα μελισσοκομικά προϊόντα (μέλι, γύρη, βασιλικός πολτός, πρόπολη και κερί) αποτελούν έναν πραγματικό θησαυρό. Το μέλι περιέχει τουλάχιστον 180 θρεπτικές ουσίες (σάκχαρο, κάλιο, ασβέστιο, νάτριο, ένζυμα, οργανικά οξέα, αμινοξέα, βιταμίνες όπως ασκορβικό οξυ, ροβοφλαβίνη, Β1, παντοθεϊκό οξύ κτλ.

Ο Βασιλικός πολτός είναι επίσης πηγή βιταμινών, ανόργανων ουσιών και αμινοξέων, ενώ η πρόπολη έχει αντιμικροβιακές και μυκητοκτόνες ιδιότητες.

Όπως μας πληροφόρησε ο κ. Κόνιας Λουκάς του Γεωτεχνικού Τμήματος του Δήμου Παγγαίου, ο κάθε μελισσοκόμος του Δήμου μας οφείλει να έχει στην κατοχή του μελισσοκομικό βιβλιάριο με στοιχεία  των μελισσοσμηνών, το οποίο φέρει κωδικό και εκδίδεται από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας. Είναι επίσης υποχρεωμένος να πυροσφραγίσει τον κωδικό πάνω σε κάθε κυψέλη.

«Η περιοχή μας διαθέτει ελάχιστους επαγγελματίες μελισσοκόμους και η μελισσοκομία κυρίως ασκείται ερασιτεχνικά, ως δευτερεύουσα δραστηριότητα», τόνισε από την πλευρά του ο γεωπόνος κ. Τσαβδαρίδης Θεόδωρος, για να προσθέσει «συνολικά οι μελισσοκόμοι του Δήμου Παγγαίου αριθμούν τους 103, σύμφωνα με το Μητρώο που τηρείται στη Διεύθυνσή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής του νομού Καβάλας (έτους 2014), ενώ παρουσιάζεται αυξητική τάση.

Όσον αφορά την παραγωγή προϊόντων τόνισε ότι «η παραγωγή προϊόντων είναι ικανοποιητική και εάν δεν υπάρχει ζήτηση, οι μελισσοκόμοι δίνουν το μέλι σε εμπόρους με χαμηλότερη τιμή. Η περιοχή μας παράγει κυρίως ανθόμελο. Υπάρχουν γενικώς τριών ειδών μέλια.

1)Το μέλι από λουλούδια ( ανθόμελο ή νέκταρ)

2) Μελιτώματα (πευκόμελο, μέλι ελάτης κτλ)

3) Ένα είδος μελιού που έχει εμφανιστεί τον τελευταίο καιρό και που παράγεται από προσβολή δέντρων από το έντομο μετκάλφα. Το έντομο προξενεί βλάβες σε οπωροφόρα δέντρα τα οποία εκκρίνουν μέλι. Οι καλλιεργητές ψεκάζουν τα δέντρα με φάρμακα, ενώ οι μέλισσες ερχόμενες να συλλέξουν το μέλι συλλέγουν το δηλητήριο. Εδώ πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί οι μελισσοκόμοι. Το έντομο μετκάλφα έχει εντοπιστεί στην Ποταμιά της Θάσου.

Να σημειωθεί ότι οι μελισσοκόμοι στο Δήμο Παγγαίου ακολουθούν τη νομαδική τακτική, δηλαδή μεταφέρουν συνεχώς τις κυψέλες κατά τη διάρκεια του έτους ανάλογα με τη βλάστηση. Έτσι γίνεται πιο κερδοφόρα η ενασχόλησή τους, διότι είναι μεγαλύτερη η παραγωγή τους. «Η βλάστηση της περιοχής μας ευνοεί τη μελισσοκομία. Οι καστανιές του Παγγαίου, το ρείκι, η κουμαριά στα Λουτρά των Ελευθερών, η γλυστροκουμαριά, τα σπάρτα, τα πεύκα κτλ», τόνισε ο κ. Κόνιας επισημαίνοντας  «για την ποιότητα του μελιού πρέπει ο παραγωγός  να ελέγχει ώστε η μέλισσα να έχει επεξεργαστεί καλά το μέλι και να έχει σφραγίσει με κερί την κερήθρα».

Σύμφωνα πάντα με το Γεωτεχνικό τμήμα Δήμου Παγγαίου, ο καταναλωτής πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός διότι γίνεται μεγάλη νοθεία μελιού. Πρέπει οι διάφορες συσκευασίες να αναγράφουν αναλυτικά την προέλευση των προϊόντων. Οι απαραίτητοι έλεγχοι γίνονται από τον Ενιαίο Φορέα Ελεγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Κατερίνα Γαλανού

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button