Χριστόδουλος Τοψίδης: Αναγκαία η άμεση έναρξη αντιπλημμυρικών έργων

«Ως Επιμελητήριο Έβρου ζητάμε να γίνει ένας φορέας ή οργανισμός ανασυγκρότησης για την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη / Πιστεύουμε ότι ο κόσμος θα μας δώσει τη δύναμη να είμαστε η επόμενη διοίκηση της Περιφέρειας»
Την αναγκαιότητα άμεσης έναρξης αντιπλημμυρικών έργων στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αλλά και της δημιουργίας φορέα ανασυγκρότησης στις συγκεκριμένες περιοχές, τόνισε στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στον «Ενήμερο», ο επικεφαλής της «Περιφερειακής Σύνθεσης» και υποψήφιος περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χριστόδουλος Τοψίδης.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στις μεγάλες, όπως είπε, ευθύνες που έχει η διοίκηση της Π.Α.Μ.Θ. στη διαχείριση των πυρκαγιών, ενώ υπογράμμισε με έμφαση ότι πρόκειται για την πιο μαύρη σελίδα, όχι μόνο στην ιστορία του Έβρου, αλλά όλης της Ευρώπης από το 1957 μέχρι και σήμερα. Στο πλαίσιο των δηλώσεών του στον «Ενήμερο», ο κ. Τοψίδης μίλησε και για τις επικείμενες περιφερειακές εκλογές του Οκτωβρίου.
«Τα προβλήματα είναι πολλά, η αγανάκτηση και η οργή των πολιτών είναι μεγάλη…»
«Έχει καταστραφεί όλο το φυσικό κάλλος από τον Έβρο μέχρι και τη Ροδόπη, όπως επίσης και στην περιοχή του Νέστου. Τα προβλήματα είναι πολλά, η αγανάκτηση και η οργή των πολιτών είναι μεγάλη. Για τις περιουσίες των συμπολιτών μας που χάθηκαν, για τις ψυχές των μεταναστών που βρέθηκαν απανθρακωμένοι μέσα στο δάσος και επίσης για το ότι αυτή η καταστροφή θα επιφέρει δυσάρεστα αποτελέσματα το επόμενο χρονικό διάστημα. Αν δεν γίνουν άμεσα αντιπλημμυρικά έργα, τον χειμώνα θα έχουμε μεγάλη καταστροφή λόγω των πλημμυρών. Υπάρχουν τα ελαιοτριβεία στην περιοχή της Μάκρης που καταστράφηκαν ολοσχερώς και τα επόμενα πέντε χρόνια δεν θα έχουμε παραγωγή. Το ίδιο πρόβλημα έχουν και οι κτηνοτρόφοι. Τους έδωσαν ζωοοτροφές για να σιτίσουν μερικές μέρες τα ζώα τους, αλλά τις επόμενες ημέρες τι θα κάνουν; Επίσης έχουμε μια πτηνοτροφική επιχείρηση όπου έχει πέσει η παραγωγή στο 70%. Μιλάμε για 500.000 κοτόπουλα! Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά», σημείωσε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Τοψίδης.
«Αυτό που ζητάμε εμείς ως Επιμελητήριο Έβρου είναι να γίνει ένας φορέας ή οργανισμός ανασυγκρότησης για την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, τουλάχιστον απ’ όπου πέρασαν οι φωτιές…»
«Ήρθε ένα κλιμάκιο που μας επισκέφθηκε τη Δευτέρα (28/8), αναμένονται τα μέτρα κι αυτό που ζητάμε εμείς ως Επιμελητήριο Έβρου είναι να γίνει ένας φορέας ή οργανισμός ανασυγκρότησης για την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, τουλάχιστον απ’ όπου πέρασαν οι φωτιές και τα δυσάρεστα αποτελέσματα που επέφεραν στις επιχειρήσεις. Ο Τουρισμός μας εκεί που τελείωνε 15 Σεπτεμβρίου τα τελευταία χρόνια, φέτος τελείωσε στις 17 Αυγούστου. Υπάρχουν ξενοδοχεία με κρατήσεις που ακυρώθηκαν, αντίστοιχα τα προβλήματα και στην εστίαση. Μεγάλο το πρόβλημα και στη Σαμοθράκη που ηλεκτροδοτείται από την Αλεξανδρούπολη και είχε τρεις μέρες διακοπή ρεύματος. Καταστράφηκαν όλα τα προϊόντα. Έφυγαν όλοι οι τουρίστες δυσαρεστημένοι», συμπλήρωσε στη συνέχεια ο επικεφαλής της «Περιφερειακής Σύνθεσης».
«Υπάρχουν πάρα πολλές παραλείψεις, δεν υπάρχει καταγραφή για το πού βρισκόμαστε. Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες…»
«Δεν είναι μόνο η πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία του Έβρου. Μιλάμε για την πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία της Ευρώπης, γιατί αυτή τη στιγμή που μιλάμε σύμφωνα με τον «Κοπέρνικο» από το 2000 και μετά είναι η μεγαλύτερη καταστροφή με 1.200.000 στρέμματα καμμένα. Αλλά τα στοιχεία είναι από το 2000 και μετά, οι επιστήμονες λένε από το 1957 και μετά είναι η μεγαλύτερη καταστροφή στην Ευρώπη. Εάν πραγματικά δεν έρθει η ανασυγκρότηση στην περιοχή τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα. Είμαστε όλοι σε απόγνωση κι ακόμη δεν τελειώσαμε με τη φωτιά. Φτάσαμε να περιμένουμε τον Στρατό για άλλη μία φορά για να μας διασώσει. Βεβαίως και η διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχει μεγάλες ευθύνες. Δεν υπήρχε μία ενημέρωση σε μία τηλεφωνική γραμμή για να ξέρει ο κόσμος, οι τουρίστες. Δεν έγινε μία έρευνα ή μία μελέτη για να μετρηθούν τα μικροσωματίδια που εισπνέουμε τόσες μέρες. Υπάρχουν πάρα πολλές παραλείψεις, δεν υπάρχει καταγραφή για το πού βρισκόμαστε. Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες. Ο εκάστοτε χωρικός αντιπεριφερειάρχης και ο περιφερειάρχης είναι υπεύθυνοι και το συντονιστικό όργανο. Τι να πούμε πάλι; Ότι φταίει η Πυροσβεστική, ότι φταίει η Αστυνομία ή οι μετανάστες; Δεν υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες. Μπορεί να πει κάποιος τα δάση ανήκουν στο αρμόδιο υπουργείο. Συμφωνώ, αλλά τις αντιπυρικές ζώνες δεν πρέπει να τις δούμε ως Περιφέρεια;», ανέφερε ακόμη ο κ. Τοψίδης.
«Η σημερινή διοίκηση που θα έχει ημερομηνία λήξεως στις 31.12.23 να κάνει κάποια προετοιμασία για να μην πέσουν όλα στην επόμενη διοίκηση και τρέχουμε και δεν φτάνουμε…»
«Έπρεπε χθες να ξεκινήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα. Όταν κάηκε η Θάσος χωρικός αντιπεριφερειάρχης ήταν ο Θεόδωρος Μαρκόπουλος, που κατεβαίνει μαζί μας στις περιφερειακές εκλογές.Την επόμενη μέρα βρέθηκε στην Αθήνα και από το Πράσινο Ταμείο εξασφάλισε 8,5 εκ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα και σώθηκε το νησί τον χειμώνα. Εύχομαι να ακολουθήσουν την καλή πρακτική αυτή ή τουλάχιστον η σημερινή διοίκηση που θα έχει ημερομηνία λήξεως στις 31.12.23 να κάνει κάποια προετοιμασία με τοπογραφικά, καταγραφή, διανοίξεις ρεμάτων για να μην πέσουν όλα στην επόμενη διοίκηση και τρέχουμε και δεν φτάνουμε», υπογράμμισε σχετικά με το θέμα των πυρκαγιών ο Χριστόδουλος Τοψίδης.
«Για μας το χρίσμα και τα κόμματά μας είναι οι ίδιοι οι πολίτες και η ίδια η κοινωνία…»
Όσον αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και δη τις περιφερειακές, ο κ. Τοψίδης τόνισε ότι η «Περιφερειακή Σύνθεση» θα καλύψει στο σύνολό της τις υποψηφιότητες, με 23 άτομα στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας και 115 σε σύνολο σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τις επικείμενες εκλογές. «Ο κόσμος έχει αγκαλιάσει την ανεξάρτητη παράταξη, έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον και θέλει να γυρίσει την πλάτη στα κόμματα. Βλέπει την αδιαφορία και προσπαθεί να πάρει τις τύχες του στα χέρια του, μέσω της παράταξής μας. Για μας το χρίσμα και τα κόμματά μας είναι οι ίδιοι οι πολίτες και η ίδια η κοινωνία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Τοψίδης.
«Πιστεύουμε ότι ο κόσμος θα μας δώσει τη δύναμη να είμαστε η επόμενη διοίκηση της Περιφέρειας…»
«Θα ανοίξουμε τα γραφεία μας την επόμενη εβδομάδα σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα της Π.Α.Μ.Θ., για να μπορούμε να έχουμε άμεση επαφή με όλους τους πολίτες, για να παρουσιάσουμε το πρόγραμμά μας σε αυτούς. Θα γίνουν ομιλίες στην έδρα της κάθε Περιφερειακής Ενότητας, θα γυρίσουμε όπως κάναμε και το 2019 όλους τους οικισμούς, σε όλη την Περιφέρεια, τις δημόσιες υπηρεσίες, τους συλλόγους, θα γίνει καταγραφή απόψεων και προβλημάτων, γιατί πιστεύουμε ότι ο κόσμος θα μας δώσει τη δύναμη να είμαστε η επόμενη διοίκηση της Περιφέρειας, για να ξεκολλήσουμε από το τέλμα και από τις τελευταίες θέσεις που βρίσκεται σήμερα η Π.Α.Μ.Θ.», συμπλήρωσε σχετικά ο Χριστόδουλος Τοψίδης.
«Συνεχίζουμε προσηλωμένοι στον στόχο, για να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές…»
«Αυτό που βλέπουμε από τους πολίτες καθημερινά είναι ότι αγκαλιάζουν τους υποψήφιους μας, αγκαλιάζουν την παράταξή μας τις θέσεις μας, τις προτάσεις μας, τη στρατηγική μας και γενικότερα αυτό που μας λένε είναι ότι δεν είναι ικανοί αυτοί που διοικούν σήμερα και θέλουν να τους αλλάξουν. Από την άλλη πλευρά εμείς συνεχίζουμε προσηλωμένοι στον στόχο, για να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε στον τόπο μας που τόσο πολύ αγαπάμε και τόσο πολύ θέλουμε να αλλάξει», ανέφερε καταληκτικά στις δηλώσεις του στον «Ενήμερο», ο επικεφαλής της «Περιφερειακής Σύνθεσης».