Ριζική ανακαίνιση στο Αμφιθέατρο της Π. Ε. Καβάλας

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Μυτιληναίου
Βασική προτεραιότητα από την αρχή της ανάληψης των διοικητικών καθηκόντων του, είναι η αναβίωση του Αμφιθεάτρου της Περιφερειακής Ενότητας, «Γεώργιος Παυλίδης», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Αλέξης Πολίτης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο γραφείο του. ‘Όπως τόνισε ο κ. Πολίτης στόχος του για την ανάδειξη του Πολιτισμού και της Τέχνης στην “κοιτίδα πολιτισμού” – όπως ο ίδιος κατονομάζει την Καβάλα- είναι να καταστεί το Αμφιθέατρο, ως χώρος τρόπου έκφρασης.
Το κύριο ερώτημα ήταν αν θα γίνει ανακατασκευή ή ανακαίνιση. Η ανακατασκευή ως αρχικό σχέδιο γρήγορα απορρίφθηκε και μετά από σχεδόν 50 χρόνια ζωής (1974-2022) το κτήριο θα ανακαινιστεί με το τέλος των εργασιών να υπολογίζεται το 2024. Η ανακαίνιση θα έχει τα ίδια αποτελέσματα με το σχέδιο της ανακατασκευής σύμφωνα με τις εργασίες που προβλέπονται. Ο χώρος θα παραμείνει ίδιος πέρα από κάποιες προσθήκες όπως είναι οι εγκαταστάσεις για ΑΜΕΑ. Ο κος Πολίτης τόνισε ότι «Δεν μπορούμε να μιλάμε για πολιτισμό αν δεν μιλάμε για την πρόσβαση των ΑΜΕΑ σε αυτόν».
Η ανακαίνιση και η αξιοποίηση του αμφιθεάτρου, στοχεύει στο να γίνει ένα έργο για τον κόσμο της Καβάλας το οποίο πλέον θα προσφέρει μεγαλύτερες δυνατότητες.
Χρηματοδότηση:
Οι παρεμβάσεις υπολογίζονταν αρχικά σε 500 χιλιάδες ευρώ και μετά από αναθεώρηση του προϋπολογισμού, το ποσό ανέβηκε στα 1.725.000.
Παράλληλο κομμάτι του έργου, αποτέλεσε η αναζήτηση τευχών δημοπράτησης.
Τεχνικά:
Η ανακαίνιση και ο εκσυγχρονισμός του κτηρίου, η αποκατάσταση και η αντικατάσταση κατεστραμμένων υποδομών και η ενεργειακή αναβάθμιση.
Εργασίες που προβλέπονται:
1. Κατασκευή θερμοπροσόψεων
2. Υδροκόλληση του δώματος
3. Αντικατάσταση κουφωμάτων με θερμομονωτικά προφίλ και ενεργειακούς υαλοπίνακες
4. Εγκατάσταση νέου συστήματος ψύξης, θέρμανσης και εξαερισμού
5. Τοποθέτηση αντλιών θερμότητας
6. Πλήρης ανακαίνιση αίθουσας θεάτρου
7. Αντικατάσταση καθισμάτων και προσθήκη 30 καθισμάτων (400)
8. Αντικατάσταση επενδύσεων τοίχου και οροφής για την ενίσχυση της ακουστικής
9. Τοποθέτηση ηλεκτροκίνητης αυλαίας
10. Δημιουργία υποδομών για πρόσβαση σε ΑΜΕΑ σε χώρο θεάτρου, φουαγιέ και των WC
11. Πλήρης ανακαίνιση των WC και των παρασκηνίων
12. Επισκευή και αντικατάσταση ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων φωτισμού, φωνής και ήχου
13. Επίστρωση δαπέδου με ξύλινα παρκέ
14. Επισκευή σκηνής
15. Εξωραϊσμός των όψεων του κτηρίου με προσθήκες διακοσμητικών ειδικών πάνελ και γυάλινου στοιχείου
Στο προχθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο, πέρασε το έργο σε τροποποίηση σχεδίου δράσης και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα με βάση τους ρυθμούς της γραφειοκρατίας του δημοσίου, τα σχέδια θα γίνουν πράξη.
Ο κ. Πολίτης ευχαρίστησε θερμά τον Διευθυντή Τεχνιτών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Καβάλας, Θωμά Καραβά, για την συνεργασία και εκείνος με τη σειρά του τον αρχιτέκτονα του έργου, κ. Αστέρη και την υπεύθυνη των τευχών δημοπράτησης, κα Τσιπιρή.
Η δημοπράτηση ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο και στις αρχές του 2023 πιθανολογείται η εύρεση αναδόχου.
Ασφαλτοστρώσεις στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο
Το δεύτερο θέμα που ανακοινώθηκε ήταν οι ασφαλτοστρωτικές εργασίες.
Δόθηκαν συμβάσεις για 4 εργολαβίες ύψους 4,4 εκατομμυρίων για παρεμβάσεις. Η δημοπράτηση των έργων άργησε διότι εμφανίσθηκαν προβλήματα όπως η ενεργειακή κρίση, ο πόλεμος και η επανεξάπλωση του COVID-19 που μείωσε το τεχνικό δυναμικό.
Το έργο των ασφαλτοστρώσεων αφορά τους εθνικούς και επαρχιακούς δρόμους και θα επεκταθεί μέχρι τη Θάσο.
Οι εργασίες θα αρχίσουν το Φθινόπωρο του 2022.
Τέλος, ο κος Πολίτης μίλησε για τις αλλαγές που πρόκειται να γίνουν -σε συνεργασία με τον Δήμο Παγγαίου- στην Ηρακλείτσα, περιοχή που ενισχύει τον τουρισμό του νομού.
Πρόσθεσε μάλιστα πως οι τεχνικές υπηρεσίες συνεχίζουν καθημερινά τις εργασίες για τις ανάγκες των πολιτών της Καβάλας.