Οικονομία

Ηλεκτρονικό εμπόριο: Από τις βιτρίνες στις οθόνες

Ο άνθρωπος από τη φύση του έχει την τάση να απλοποιεί τη ζωή του και να διευκολύνει κάθε του δραστηριότητα χρησιμοποιώντας το μυαλό του και τη λογική. Η φωτιά και ο τροχός είναι δύο τέτοια παραδείγματα που δείχνουν πόσο μεγάλα άλματα μπορούν να γίνουν προς αυτήν την κατεύθυνση της προόδου και της εξέλιξης. Πολλές ακόμη επιστημονικές ανακαλύψεις έφεραν τον άνθρωπο στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα, ενώ αναμένεται πως αντίστοιχες ανακαλύψεις στο μέλλον θα διευκολύνουν ακόμη περισσότερο τη ζωή του.

Η εφεύρεση, όμως, που άλλαξε για πάντα ριζικά τη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου είναι η εμφάνιση του ηλεκτρονικού υπολογιστή και του Διαδικτύου τον προηγούμενο αιώνα. Μαζί με τον εκσυγχρονισμό των συγκοινωνιών, το Ίντερνετ έγινε η κυριότερη αιτία που ο πλανήτης μας μετατράπηκε σε «πλανητικό χωριό» και οι άνθρωποι ήρθαν τόσο κοντά ο ένας με τον άλλον, αν όχι πάντα σωματικά, όπως συμβαίνει με τα ταξίδια, τουλάχιστον… οπτικά, όπως συμβαίνει με εφαρμογές σαν το Skype.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η επιχειρηματικότητα δεν θα μπορούσε παρά να μπει κι αυτή στον μαγικό κόσμο του Ίντερνετ με την δημιουργία – κατασκευή eshop. Οι άνθρωποι που διέθεταν φρέσκιες ιδέες και είχαν να καταθέσουν προτάσεις εισήλθαν στο νέο πεδίο με ορμή και όρεξη, ανοίγοντας ηλεκτρονικά καταστήματα τα οποία στην αρχή λειτουργούσαν εναλλακτικά ή συμπληρωματικά στα φυσικά καταστήματα, μέχρι που κάποια στιγμή απέκτησαν αυτοτέλεια χάρη στη δυναμική τους, αλλά και χάρη στο καταναλωτικό κοινό που άρχισε να εξοικειώνεται όλο και περισσότερο με τις διαδικτυακές εφαρμογές.

Με δεδομένη την απλή δομή του ηλεκτρονικού καταστήματος, το οποίο βασίζεται στα προϊόντα, που μπορούν να στεγαστούν σε μια αποθήκη, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης δικτύου φυσικών καταστημάτων, και σε μια ιστοσελίδα που λειτουργεί ως βιτρίνα, αλλά και ως διαφημιστική πλατφόρμα και ταμείο για την εταιρεία, όλα είναι πιο εύκολα για το στήσιμό του. Οι διατυπώσεις για την Εφορία και τυχόν άλλους φορείς είναι απλούστερες, οι χρόνοι συναλλαγής είναι πολύ πιο σύντομοι, πωλητές δεν χρειάζονται, τουλάχιστον όχι όσοι είναι απαραίτητοι σε ένα φυσικό κατάστημα, ενώ και η διαφήμιση γίνεται όπως όλα, δηλαδή διαδικτυακά. Τα κομβικά άτομα πλέον είναι ένας αποθηκάριος σε εποπτικό ρόλο, ένας καλός γνώστης της Πληροφορικής που θα υποστηρίζει και θα βελτιώνει συνεχώς την ιστοσελίδα, ένας ψηφιακός μάνατζερ, όπως είναι η ονομασία της νέας ειδικότητας που συναντά κανείς στον χώρο του διαδικτυακού εμπορίου, και ένα καλό δίκτυο για τις παραγγελίες, αν και η αποστολή τους μπορεί να γίνει μέσω κούριερ.

Η σημερνή εποχή, μάλιστα, είναι πολύ ευνοϊκή για τα ηλεκτρονικά καταστήματα, γιατί η διαφήμιση μπορεί να γίνει και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφού οι έννοιες «διαφήμιση» και «επικοινωνία» είναι πολύ κοντινές και τα social media έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώνουν τάσεις και να προτείνουν καταναλωτικά προϊόντα. Πλέον το κόστος για τη διαφήμιση και το seo δεν είναι απαγορευτικό όπως συνέβαινε παλαιότερα με τα τηλεοπτικά σποτ, κάτι που σε μεγάλο βαθμό εξυπηρετεί και τις άσημες ακόμη διαδικτυακές επιχειρήσεις που διεκδικούν ένα κομμάτι από την πίτα της αγοράς.

Όπως, λοιπόν, όλα πέρασαν στον ψηφιακό κόσμο, από την ψυχαγωγία και την εκπαίδευση μέχρι και την απλή πληρωμή των λογαριασμών, έτσι και οι εμπορικές συναλλαγές ακολούθησαν τον δρόμο της προόδου, φέρνοντας τον καταναλωτή στην ευχάριστη θέση να επιλέγει και να ψωνίζει ποιοτικά προϊόντα από την οθόνη του υπολογιστή του.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για κατασκευή ιστοσελίδων τιμές και άλλα συναφή θέματα σχετικά με την προώθηση επιχειρήσεων στο διαδίκτυο.

Πηγή: KavalaWebNews

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button