Ηλίας Τσιαμήτρος «Προδοσία & Δόλος, σύντομη ιστορία της ατιμίας στην Ελλάδα»
Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική το ενδιαφέρον λογοτεχνικό δοκίμιο «Προδοσία & Δόλος, σύντομη ιστορία της ατιμίας στην Ελλάδα», του Ηλία Τσιαμήτρου. Στο βιογραφικό του, ο συγγραφέας μας πληροφορεί για το πάθος του για την αμερικανική αστυνομική λογοτεχνία και τα ενδιαφέροντα ιστορικά βιβλία. Υπονοώντας, για τα ιστορικά βιβλία, αυτά που έχουν μια κάποια λογοτεχνική δομή. Έχοντας ως λογοτεχνικούς βράχους τους αξεπέραστους Διονύσιο Σολωμό και τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη.
Το εξώφυλλο κατά πως πρέπει, είναι στο πνεύμα του βιβλίου. Μια μαύρη κουκούλα και δύο άσπρα, «άδεια» μάτια συμπληρώνουν το μαύρο, γκρι και κίτρινο χρώμα. Εμπνευσμένη η σχεδίαση του Γιάννη Στύλου (Stilos) το δίχως άλλο.
Στη πρώτη του συγγραφική προσπάθεια επιλέγει να αφηγηθεί την άκρως ενδιαφέρουσα εν τω συνόλω ιστορία του προδότη. Εκείνου του μοχθηρού τύπου που κινούμενος από ταπεινά πάθη ή προσλαμβάνοντας με υπολανθάνουσα διάθεση μεγαλειώδη ιδανικά, αφήνει το στίγμα του στην παγκόσμια ανά τους αιώνες ιστορία.
Δοσμένα με χιούμορ, αλλά και έρευνα, αυτό είναι δεδομένο, παρουσιάζει τους μεγαλύτερους προδότες της ελληνικής ιστορίας. Ασφαλώς η δεξαμενή είναι αστείρευτη και μεγάλη, τόσο μεγάλη όσο και η παρουσία του ανθρώπου πάνω στον πλανήτη. Για αυτό τον λόγο, υποθέτω, πως ο Ηλίας Τσιαμήτρος, περιορίστηκε στους προδότες ελληνικής ή άλλης εθνικότητας οι οποίοι έδρασαν εντός ελληνικής ή ελληνόκτητης επικράτειας. Αν τολμούσε, διότι περί τολμήματος, πρόκειται, θα χρειαζόταν να συγγράψει ένα πολύτομο έργο, αντίστοιχο των παλαιότερων εγκυκλοπαιδειών που κοσμούσαν τους τοίχους σαλονιών αλλοτινών, σίγουρα μακρινών εποχών.
Κατά σειρά εμφάνισης οι ιστορίες που παρουσιάζονται στο ευφάνταστο πόνημα του Ηλία Τσιαμήτρου:
Ο Άταφος Νεκρός
Ο Χιτώνας
Το Ξύλινο Άλογο
Ο Δεύτερος Βασιλιάς
Το Κρυφό Μονοπάτι
Ο Ικέτης
Ο Απερίσκεπτος
Ο Ιατρός Του Βασιλιά
Ο Κόμης Της Θέουτα
Ο Αυτοκράτορας Της Σικελίας
Μαντζικέρτ
Η Βασίλισσα Βεργίνα
Εάλω Η Πόλις
Ο Σουλιώτης Τρελόνι
Ο Καπετάνε
Ο Βασιλεύς Των Όρεων
Ο Αιμοβόρος
Ο Έμπορος
Ο Πρίγκιπας Της Πίνδου
Ο Έλληνας Κουίσλιγκ
Ο Συνταγματάρχης Χρυσοπράσινο Φύλλο
Μέσα από τις είκοσι τρεις ιστορίες, ευσύνοπτες, έτσι ώστε να μην κουράζουν και να δίνουν τις απαραίτητες πληροφορίες, ξετυλίγεται το κουβάρι της προδοσίας. Σε μια χρονολογική έκταση από την αρχαία Ελλάδα (από τον μύθο του Ηρακλή και του Οιδίποδα) μέχρι και τον εικοστό αιώνα.
Μεταφέρω από το οπισθόφυλλο της έκδοσης:
«Ο ήλιος, η θάλασσα, τα βουνά, τα ποτάμια, τα βοτάνια, τ’ αγρίμια, όλα στον τόπο μας είναι μικρά, ταπεινά, ήμερα, ανθρώπινα. Με τ’ όνομά του το καθένα, στέκουν πλάι μας γνώριμα, χαριτωμένα παρηγορητικά, λες κι είναι αγαπημένοι συγγενείς, γείτονες, φίλοι. Και τους θεούς τους τέτοιους τους φαντάστηκαν οι Έλληνες· «ανθρώπειους», τρωτούς, κατ’ εικόνα και ομοίωση. Έτσι μετρημένα ιστορήθηκαν και οι ήρωες, οι σοφοί, οι βασιλιάδες, οι πολεμιστές, οι πεσόντες αυτής της χώρας, αυτοί που αξιώθηκαν μια έντιμη ζωή ή έναν ένδοξο θάνατο. Είναι πολύ φυσικό, όθεν, όμοια να παρασταίνονται και οι προδότες της, εκείνοι που στάθηκαν ικανοί για τα χειρότερα. Ρουφιάνοι, αυτόμολοι, απατεώνες, μίσθαρνοι, δολεροί και άλλοι πολλοί που έλαμψαν διά της ατιμίας τους πρωταγωνιστούν στις ιστορίες αυτού του βιβλίου· ιστορίες φρικτές, αδιανόητες, βουτηγμένες στο αίμα και τον θάνατο, ιστορίες μικρές ή μεγάλες, αληθινές ή φανταστικές, συγκαιρινές ή λησμονημένες, πάντοτε όμως στα μέτρα του ανθρώπου…».
ΠΑΥΛΟΣ ΛΕΜΟΝΤΖΗΣ