Αγροτικά

Ανησυχία για τις εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων

Μεγάλη αβεβαιότητα και ανησυχία για την εξαγωγή των αγροτικών προϊόντων της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας στη διάρκεια της φετινής χρονιάς, προκαλεί το εκρηκτικό κοκτέιλ του ενεργειακού κόστους, των αυξήσεων στα λιπάσματα και η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία.

Με δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο» ο πρόεδρος του τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Ζαφείρης Μυστακίδης, υπογράμμισε ότι το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη, γεγονός που προκαλεί έντονο προβληματισμό στους αγρότες της Π.Ε. Καβάλας, για το πως θα καταφέρουν φέτος να παράξουν τα προϊόντα τους και στη συνέχεια να τα διαθέσουν στις αγορές του εξωτερικού.

«Δύσκολη χρονιά, με πρωτόγνωρα δεδομένα, μ’ ένα ράλι τιμών που έχει ξεκινήσει από την περασμένη άνοιξη, πριν ακόμη ξεσπάσει ο πόλεμος και συνεχίζεται ακόμη χειρότερα μετά την ρωσική εισβολή…»

«Είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά, με πρωτόγνωρα δεδομένα, μ’ ένα ράλι τιμών που έχει ξεκινήσει από την περασμένη άνοιξη, πριν ακόμη ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και συνεχίζεται ακόμη χειρότερα μετά την ρωσική εισβολή. Οι δυο αυτές χώρες έχουν προϊόντα που καλύπτουν μεγάλο κομμάτι της παγκόσμιας αγοράς, όπως ενέργεια, λιπάσματα και αγροτικά προϊόντα. Η Ευρώπη για παράδειγμα είναι εξαρτώμενη από τη Ρωσία στα λιπάσματα σε ποσοστό 35%, αντίστοιχα δε από την Ουκρανία για το ηλιέλαιο και τα σιτηρά. Ήδη οι τιμές έχουν διαρκώς ανοδικές τάσεις και οι ελλείψεις, οι οποίες πρέπει να αναπληρωθούν από άλλες αγορές, είναι μεγάλες», ανέφερε αρχικά στα όσα δήλωσε στον «Ε» ο κ. Μυστακίδης.

«Σε φρούτα και λαχανικά που δεν θεωρούνται, σε σχέση πάντα με τα σιτηρά, είδη πρώτης ανάγκης, πιθανόν να έχουμε προβλήματα όσον αφορά την απορρόφηση τους από την διεθνή αγορά…»

«Έχουμε πλέον μια τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής για τους αγρότες μας. Σε φρούτα και λαχανικά που δεν θεωρούνται, σε σχέση πάντα με τα σιτηρά, είδη πρώτης ανάγκης, πιθανόν να έχουμε προβλήματα όσον αφορά την απορρόφηση τους από την διεθνή αγορά, αφού τα περισσότερα από τα προϊόντα της περιοχής μας είναι εξαγώγιμα. Υπάρχει εύλογα μεγάλη ανησυχία για το επόμενο διάστημα και πως να μην υπάρχει όταν ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται. Ακόμη και να τελειώσει σήμερα ο πόλεμος θα χρειαστούν πολλοί μήνες ή και χρόνια για να επανέλθει η παγκόσμια οικονομία στα επίπεδα προ της εισβολής στην Ουκρανία», επισήμανε στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ.

«Για παράδειγμα τα αζωτούχα λιπάσματα από 300 με 400 δολάρια ο τόνος, έχουν ξεπεράσει πλέον τα 1.000 με 1.100 δολάρια…»

Αναφερόμενος ειδικότερα στο κόστος παραγωγής, ο κ. Μυστακίδης σημείωσε: «Το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Για παράδειγμα τα αζωτούχα λιπάσματα από 300 με 400 δολάρια ο τόνος, έχουν ξεπεράσει πλέον τα 1.000 με 1.100 δολάρια. Για την παραγωγή δε αυτών των λιπασμάτων απαιτείται ενέργεια, η οποία προέρχεται κυρίως από φυσικό αέριο.

Επίσης είναι τα αγροτικά μηχανήματα, το κόστος άρδευσης, καλλιέργειας, το κόστος εργασίας και υποδομών. Έχουμε πολλά πράγματα που παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού κόστους παραγωγής, το οποίο πλέον έχει εκτοξευτεί».

«Χρειάζονται σημαντικές παρεμβάσεις για να ανακουφιστούν οι φίλοι αγρότες…»

Ερωτηθείς για το αν είναι επαρκείς οι παρεμβάσεις του κράτους για την ανακούφιση των παραγωγών, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ. απάντησε: «Πραγματικά υπάρχει μεγάλο ζήτημα και γι’ αυτό γίνονται κάποιες ενέργειες από την πολιτεία. Κάποιες από αυτές είναι στον σωστό δρόμο, κάποιες θα έπρεπε να είχαν γίνει από καιρό πριν. Χρειάζονται σημαντικές παρεμβάσεις για να ανακουφιστούν οι φίλοι αγρότες, γιατί το πρόβλημα δεν αφορά μόνο εμάς, αλλά όλον τον κόσμο. Το μεγάλο στοίχημα είναι το αν και κατά πόσο θα μπορέσει να διασφαλιστεί η επισιτιστική αυτάρκεια».

«Οι αγρότες μας είναι προβληματισμένοι πραγματικά πάρα πολύ. Ανησυχούν έντονα…»

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με το πόσο ανήσυχοι είναι οι αγρότες της Π.Ε. Καβάλας, ο Ζαφείρης Μυστακίδης απάντησε: «Οι αγρότες μας είναι προβληματισμένοι πραγματικά πάρα πολύ. Ανησυχούν έντονα και ιδιαίτερα στις περιοχές της Π.Ε. Καβάλας όπου καλλιεργούνται σταφύλια, καθώς τα τελευταία χρόνια δέχονται απανωτά πλήγματα, είτε όσον αφορά τις τιμές που απολαμβάνουν, είτε όσον αφορά τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής που είναι καταστροφικά για τις παραγωγές τους».

Πηγή: KavalaWebNews

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button