Καβάλα

Αναζητούνται χρηματοδοτικά εργαλεία για την «Βιώσιμη Πόλη»

Η εξεύρεση των απαιτούμενων εργαλείων, ώστε να καταστεί δυνατή η λήψη σημαντικών χρηματοδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση για 71 δήμους της χώρας, μεταξύ αυτών και ο δήμος Καβάλας, κυριάρχησε στο συνέδριο του δικτύου πόλεων με την επωνυμία «Βιώσιμη Πόλη», το οποίο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (16/12) στην Αθήνα.

Στο συνέδριο αυτό παρέστη ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού και Δημοτικής Αστυνομίας του δήμου Καβάλας, Απόστολος Μουμτσάκης, ο οποίος στο πλαίσιο δηλώσεων που έκανε στον «Ενήμερο», αναφέρθηκε αναλυτικά στα αποτελέσματα που είχε αυτό, αλλά και στις προοπτικές που ανοίγονται για τον δήμο, μέσω του εν λόγω δικτύου πόλεων.

«Οι δήμοι δυσκολεύονται να εντοπίσουν αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία, έχουν δυσκολίες στο να σχεδιάσουν μια ολοκληρωμένη πρόταση, ενώ έχουν και δυσκολίες στο να γίνουν ομάδες…»

Όπως τόνισε αρχικά ο κ. Μουμτσάκης το δίκτυο πόλεων είχε δημιουργηθεί το 2017 με τη συμμετοχή τότε 30 δήμων, οι οποίοι σήμερα ανέρχονται πλέον στους 71.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσφέρει από τη μια αρκετές χρηματοδοτικές δυνατότητες μέσα από προγράμματα που απευθύνονται σε όλες τις χώρες. Από την άλλη έχουμε τους δήμους, οι οποίοι δυσκολεύονται στο να εντοπίσουν αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία, έχουν δυσκολίες στο να σχεδιάσουν μια ολοκληρωμένη πρόταση, ενώ έχουν και δυσκολίες στο να γίνουν ομάδες. Όσοι περισσότεροι δήμοι προωθούν μια πρόταση, τόσο περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας έχουν», επισήμανε σχετικά ο αντιδήμαρχος Καβάλας.

«Το δίκτυο μέσα σε αυτά τα χρόνια δυνάμωσε και τώρα η βοήθεια που προσφέρει είναι πολύ σημαντική για τους δήμους»

«Αυτό το κενό ήρθε να το καλύψει η «Βιώσιμη Πόλη», ένα δίκτυο με μεγάλη τεχνογνωσία. Κάθε φορά που οι δήμοι χρειάζεται να αντλήσουν κάποιες πληροφορίες για τον τρόπο που θα σχεδιάσουν τα προγράμματα ή να βρουν άλλες πόλεις για να συνεργαστούν φροντίζει αυτό το δίκτυο. Είναι μια πάρα πολύ καλή προσπάθεια, η οποία ξεκίνησε το 2017 με δειλά βήματα. Το δίκτυο μέσα σε αυτά τα χρόνια δυνάμωσε και τώρα η βοήθεια που προσφέρει είναι πολύ σημαντική για τους δήμους», συμπλήρωσε στη συνέχεια όσων δήλωσε στον «Ε» ο κ. Μουμτσάκης.

Οι πηγές από τις οποίες οι δήμοι με τον κατάλληλο σχεδιασμό, μπορούν να αντλήσουν χρήματα

«Αυτό που μας τονίστηκε με έμφαση στο πλαίσιο του συνεδρίου, είναι ότι υπάρχουν οι χρηματοδοτήσεις, αλλά το θέμα είναι η εξεύρεση των εργαλείων για να καταστεί δυνατό να ληφθούν. Είναι το «Πράσινο Ταμείο», το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», το ΕΣΠΑ 2021 -2027 που θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα, είναι το Ταμείο Ανάκαμψης από όπου οι δήμοι με τον κατάλληλο σχεδιασμό, μπορούν να αντλήσουν χρήματα», ανέφερε ακόμη ο αντιδήμαρχος Παιδείας Πολιτισμού και Δημοτικής Αστυνομίας του δήμου Καβάλας.

«Γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια έτσι ώστε να βελτιώσουμε τις συνθήκες στις οποίες ζούμε, αλλά και να εκμεταλλευτούμε τους πόρους που μας προσφέρει η φύση…»

Αναφορικά με το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται το πρόγραμμα, ο κ. Μουμτσάκης επισήμανε ότι «οι παρεμβάσεις για το σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας που έχει ως κέντρο του τον άνθρωπο, είναι το σχέδιο της αειφόρου ενέργειας και κλίματος, η καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων και γενικά το πως θα εκμεταλλευτούμε καλύτερα την υπάρχουσα ενέργεια προς όφελος της κοινωνίας μας. Στη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκαν προγράμματα για την ενεργειακή φτώχεια και το πως θα εντοπίσουμε τους ενεργειακά φτωχούς συμπολίτες μας, ώστε να τους βοηθήσουμε για να κάνουν τις απαιτούμενες αλλαγές στο σπίτι τους για να έχουν καλύτερα συστήματα θέρμανσης, ένα άλλο πρόγραμμα για τη μείωση των ανθρακικών αποτυπωμάτων στα κτήρια των δήμων. Γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια έτσι ώστε να βελτιώσουμε τις συνθήκες στις οποίες ζούμε, αλλά και να εκμεταλλευτούμε τους πόρους που μας προσφέρει η φύση, για να έχουμε και στο μέλλον».

«Ήδη γίνεται μια προσπάθεια για άντληση τέτοιων πόρων από τον δήμο μας σε πιο εντατικούς ρυθμούς με τη βοήθεια της «Βιώσιμης Πόλης»

«Ήταν ένα πολύ σημαντικό συνέδριο και το κυριότερο για εμένα ήταν ότι μέσα από αυτό μας υποδείχθηκαν τα εργαλεία μέσα από τα οποία μπορούμε να αντλήσουμε χρήματα. Έγιναν οι κατάλληλες γνωριμίες και επαφές, υπάρχει αυτό το δίκτυο ανά πάσα στιγμή για όποια προσπάθεια κάνουμε, είτε ως πόλη, είτε σε συνεργασία με άλλες, μπορεί να μας βοηθήσει. Ήδη γίνεται μια προσπάθεια για άντληση τέτοιων πόρων από τον δήμο μας σε πιο εντατικούς ρυθμούς με τη βοήθεια της «Βιώσιμης Πόλης» κι αυτό που μου έμεινε είναι ότι ενώ υπάρχει το χρήμα, η απορροφητικότητα είναι μόλις στο 20%. Δεν τα εκταμιεύουμε και επιστρέφουν πάλι πίσω. Αυτό πρέπει να αλλάξει», σημείωσε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος Καβάλας.

Πηγή: KavalaWebNews

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button